top of page

KEEZEN

GoedeDoelenDag Nieuwkoop organiseert regelmatig een keez-toernooi. Ook is het mogelijk om ons in te huren om een Keez-avond bij een bedrijf of sportvereniging te doen. Voor meer informatie verstuur het contactformulier onderaan deze pagina. 

Maar wat is nou Keezen??

Keezen is een Oud-Hollands bordspel voor minimaal 2 tot maximaal 8 personen.

Keezen kan worden omschreven als een combinatie van mens-erger-je-niet en pesten. Keezen heeft een hoog 'pestgehalte' en naast enig tactisch inzicht speelt ook geluk met de speelkaarten een belangrijke rol. 

 

Doel van het spel

Het doel van het spel is om zo snel mogelijk met alle pionnen in je eigen thuisvak (het honk) te komen en te voorkomen dat je tegenstander dit eerder voor elkaar krijgt. De speler die dit het eerst bereikt, heeft gewonnen.

 

Speelwijze

Keezen kan met 2 tot 8 spelers worden gespeeld. Afhankelijk van het aantal spelers is een speciaal spelbord nodig met een groot aantal aaneengesloten ronde vakjes en per speler 4 gekleurde startvakjes, 1 gekleurde startpositie en 4 gekleurde thuisvakjes (het honk).

Als je het spel met 4, 6 of 8 spelers speelt, kan je teams vormen. Partners moeten schuin tegenover elkaar zitten. De speler moet eerst al zijn eigen pionnen in het thuisvak spelen en daarna mag hij met zijn kaarten helpen om de pionnen van zijn partner in thuisvak te spelen.

OOK IS HET MOGELIJK OM BIJ ONS HET 'LEVEND KEEZEN SPEL' BIJ ONS TE HUREN !!

Er zijn verschillende regels met het Keezen, wij hanteren de volgende regels:

 

Keez-regels

bottom of page